You are currently viewing “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” Nasıl Oscar Tarihine Geçti?

“Her Şey Her Yerde Aynı Anda” Nasıl Oscar Tarihine Geçti?

  • Post author:
  • Post category:haberler

Oscar Töreni’nden 7 ödülle ayrılan film önemli bir başarıya imza attı.

A24

95. Oscar Ödülleri’nden, En İyi Film dahil olmak üzere tam 7 Oscar heykelciğiyle ayrılmayı başaran “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” (Everything Everywhere All At Once) görünürdeki bu büyük başarısının yanı sıra, daha önce Oscar tarihinde yaşanmamış bir ilke imza attı.

“Her Şey Her Yerde Aynı Anda” 2009’da düzenlenen 81. Akademi Ödülleri’nden bu yana, toplamda en çok ödül kazanan “En İyi Film” oldu. 2009’da, Danny Boyle tarafından yönetilen “Slumdog Millionaire” En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra 7 kategoride de kazanarak toplam 8 ödüle ulaşmıştı. Oscar tarihinde bundan daha çok ödül kazanan filmler var, peki “Her Şey Her Yerde Aynı Anda”nın tarihi bir başarıya imza atmasını ne sağladı?

2009 yılındaki “Slumdog Millionaire” zaferinden bu yana, Oscar’ların En İyi Film kategorisinde 5 değil 10 film yarışıyor ve bu düzenlemeden sonra, büyük ödüller genellikle birden çok film arasında dağılıyor. “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” ise bunu değiştirdi ve En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu gibi büyük ödüllerin yanı sıra teknik kategorilerden En İyi Kurgu ödülünü de alarak, 10 filmin yarışmaya başladığı dönemden bu yana en çok Oscar kazanan film oldu.

Dahası, 95 yıllık Oscar tarihinde hiçbir film bu 7 ödülü birden kazanmamıştı. Bir filmin üç oyunculuk kategorisinde ödül alması da oldukça nadiren görülen bir olay. Daha önce bunu başaran yalnızca iki film var: “A Street Car Named Desire” ve “Network

Genel olarak Oscar tarihinin en çok kazanan filmlerine baktığımızdaysa, her biri 11 ödül kazanan “Ben Hur” (1959), “Titanik” (1997) ve “Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü” (2003) karşımıza çıkıyor. Bunlardan “Ben Hur” En İyi Senaryo ödülünü; “Titanic” En İyi Senaryo ve oyunculuk kategorisinde aday olduğu En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü; “Kralın Dönüşü” ise oyunculuk ödüllerini kaybederek (adaylık alamamıştı) ana kategorilerdeki ödülleri tamamlayamadılar.